Szinte gondolkodás nélkül lecsaptam a Ryanair páfoszi nyitójáratára, hogy végre eljussak Ciprusra. Időben sajnos csak a keddi érkezés és a csütörtöki visszautazás fért bele, de ennyi idő alatt is rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam. Mindezt sikerült szemtelenül alacsony költségvetéssel kivitelezni, de erről még később lesz szó.

pafosz_tengerpart

Páfosz, tengerpart

A gép a “B” terminálról indult (biztonsági ellenőrzés után az üzletsoron át, majd az Erste nepperek előtt hirtelen balra), vagyis a Schengenen kívüli oldalra kellett menni a beszálláshoz (személyi igazolvány elegendő, nem szükséges útlevél), innen buszoztattak a bádog terminál előtti területre, ahol már várt az FR3330-as járat. Bő fél órás késéssel kezdtük meg a gurulást, ugyanis csak egy buszt biztosított a földi kiszolgáló, az ingázott a repülőtér két vége között.

Repülés Ciprusra

Az út zavartalanul zajlott, a gép telítettsége 70-80% körül lehetett. Érdemes a gép bal oldalára jegyet venni, ha ülést választasz, így több mint 2,5 óra repülés után és 1800 kilométerrel távolabb már leszállás előtt megcsodálhatod a szigetet. A páfoszi repülőtér mintegy 20 kilométerre található a város központjától. A repülőtér egyébként kicsi, könnyen áttekinthető. Egy futópályával rendelkezik, ennek végén fordul meg a gép és gurul vissza a helyére, külön guruló út nincs erre a célra. A helyieket meglephette az első járat, mert nem nagyon készültek fel a fogadásunkra. Bele telt pár percbe, mire elkezdődött az iratok ellenőrzése, a sor szerencsére már gyorsan haladt. Addig lehet egyeztetni az órákat, hiszen Ciprus egy órával előttünk jár.

erkezes_pafoszra

Már az érkezés előtt beleszerettünk Páfoszba

A terminál előtt található a buszmegálló, pontosabban a parkoló, ahol a buszok állnak (egy nagy menetrendi tábla mutatja a helyüket, nem lehet eltéveszteni), jobbra pedig a taxik várják a kuncsaftokat. Utóbbi 25-50 euróért visz el Páfoszba, a buszjegy pedig 1,5 euró, a sofőrtől kell megvásárolni. Aki pedig a mi esetünkben magyarul köszönt. A Csíkszeredából érkező Zoltántól megtudtuk, három magyar buszsofőr dolgozik a városban, mind a repülőtéri járaton, így jó esély van rá, hogy rögtön magyar idegenvezetővel tesszük meg az első kilométereket.

Bejutás a városba a repülőtérről

Két busz köti össze a repülőteret és Páfoszt. A 613-as közlekedik ritkábban, ez a központba megy (Karavella), a 612-es pedig a tengerparton halad végig nagyjából óránként (Harbour station), valószínűleg neked is erre lesz szükséged. Menetrend, útvonal, térkép: http://www.pafosbuses.com/busroutes/paphos-airport

palmafa

Hűsölés egy Pálmafa árnyékában

Budapesten 4°C-ban szálltunk fel, Cipruson pedig verőfényes napsütés és 20°C fogadott, azonnal lekerültek a pulóverek és a kabát. Talán tavasszal a legjobb ellátogatni erre a szigetre, ilyenkor minden zöld, virágzik, illatozik, bár aki a forróságot kedveli, biztos nem csalódik nyáron sem. A sok-sok pálmafa és a tenger tovább gazdagította az élményt, amivel nehéz volt betelni az első percekben. Ebből a csodából csak a bal oldali közlekedés zökkentett ki. Mókás volt látni, ahogy egy hölgy futott a már elinduló buszra és a megszokott módon akart felszállni rá, amikor az ellenkező oldalon kinyílt az ajtó.

Autóbérlés

Az autóbérlést nem próbáltuk ki, de roppant egyszerű. A város tele van Rent a car feliratú autókölcsönzőkkel, ahol elvileg csak a napidíjat számolják fel (18-25 eurótól kezdődik), kaució nincs. Csak a bal oldali közlekedést kell megszokni, azonban a kölcsönzős autók piros rendszámúak, hogy a helyiek lássák, kire kell jobban vigyázni az utakon.

Fontos, hogy itt három villás a konnektor. Átalakító bármelyik kis üzletben kapható 2,5-3 euróért, de a szállásunk recepcióján egy orosz akcentussal angolul beszélő hölgy bemutatót tartott belőle, miként kell egy tollal belenyúlni a felső ágba, hogy az alsó kettőbe ezt követően már könnyedén beledughassuk a töltőnket. Nem győzött meg! Az életveszélyesnek tűnő mutatvány nélkül is simán használtuk a konnektort, de te ne kövesd el ezt, inkább szerezz be egy átalakítót.

palmafak_mindenfele

“Utcakép” Páfoszból

A tengerparton jól kiépített járda biztosítja a Kato Paphos (kikötői rész) és a hotelek közötti közlekedést. Jó pár étterem is található itt, de érdemes 1-2 utcával távolabb menni a tengertől és egy helyi tavernában étkezni, vagy egy gyrososnál. Órási kebab tálat adtak 8 euróért a Romeos Fast Food-ban, kb itt, az olasz étterem közelében.

Bevásárlás

Nem azért megy az ember külföldre, hogy plázázzon, de érdemes felkeresni a Kings Avenue Mall névre keresztelt létesítményt. Egyrészt légkondicionált, a nyári nagy melegben jól jöhet, illetve a földszinten van egy Jumbo nevű üzlet, ahol pénztárcabarát áron mindent be lehet szerezni, ami szükséges lehet a Cipruson töltött idő alatt, érdemes körülnézni. A másik ajánlott hely az emeleti részen a Taco Bell, ahol a tartalmas ebéd, vacsora mellett Nikol magyar nyelven lát el mindenféle hasznos tanácsokkal.

plaza

Érdemes felkeresni a plázát

Két helyre mindképp érdemes ellátogatni, ha Páfoszon vagy. Az egyik a Coral Bay névre keresztelt strand, melyet a Kato Paphos buszállomásról a 615-ös busszal érhetsz el, a másik pedig Aphrodite sziklája, amihez szintén innen indul a 631-es busz. A jegy ára továbbra is csak 1,5 euró.

Sok turistát vonz a kikötő és a vár környéke is. Itt találsz egy Pelikan nevű éttermet, amire egy emberek között sétálgató pelikán hívja fel a figyelmet. Nagy sikere van. Meg a macskáknak. Döbbenet,  mennyire úri módon élnek az utcákon.

pelikan

Ennél látványosabb promócióra nincs szüksége egy étteremnek

Ha hosszabb időt tartózkodsz Cipruson, busszal könnyen elérhető Limassol, de Nicosia és Larnaca is megközelíthető tömegközlekedéssel. Menetrend itt: http://www.cyprusbybus.com/routes.aspx?sid=10

Kevés idő jutott Ciprsura, de arra elegendő volt, hogy újra és újra vissza akarjunk menni. Ha eljutsz Páfoszra, élvezd a nyugalmat, szívd magadba a párás tengeri levegőt, élvezd a pihenést, figyeld, miként élnek a helyiek, napozz. Akkor sincs gond, ha bulizni támad kedved, hiszen könnyen megközelíthető Limassol, ahol lényegesen pezsgőbb az élet.

bucsu_pafosztol

Így búcsúzott Páfosz

Mennyibe került a ciprusi utazás?

A blog elsődleges célja, hogy minél több embernek bebizonyítsa, nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy utazhasson. A korábbi írások és videók is ebben segítenek. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva sikerült ezt az utat is pimaszul alacsony költségvetésből kivitelezni. Repülőjegy+stúdió apartman reggelivel, 3 nap 2 éjszaka: 25 000 Ft/fő. Szinte kevesebbe került eljutni Ciprusra, mint amennyi egy hazai wellness hétvége.

Neked megér ennyit? Utazz bátran!

Share This