Egy utazás alapos megszervezése több órányi időt vehet el az életedből. Valószínűleg a legolcsóbb repülőjegyre hajtasz, szeretnéd a legidálisabb szállást megtalálni és még a programokról is gondoskodnod kell. Mutatok egy módszer, amivel ezek nagy részét néhány kattintásból meg tudod oldani. 

Amikor repülőjegyet keresel, akkor előnyös mindig az adott légitársaság weboldalán kutatni. Ez Európán belül nem nagy kihívás, hiszen egy adott uticélra csak 1-2 fapados repít el, ezek ajánlatát kell átnézned. Távolabbi célpont esetén jelentősen megnő az alternatív utazási lehetőségek száma, amit képtelenség egy adott társaságnál megtalálni. Ebben az esetben jöhetnek jól a különböző 

repülőjegy összehasonlító oldalak.

Számtalan ilyen oldal létezik, ezek nagy része azonban nem tud magyarul, olykor az árat sem forintban adják meg, a deviza átváltáson pedig sokat bukhatsz, illetve közvetítői díjat is felszámolhatnak. Vannak ritka esetek, amikor spórolhatsz egy ilyen oldalon megvásárolt jeggyel, de ehhez nagy rutin kell. 

Google Járatkereső (Google Flights)

A Google repülőjegy keresőjét érdemes elmentened a könyvjelzők közé, mert biztos jó hasznát veszed utazás tervezés közben. A jegyárak keresése mellett segít a helyszíni programok megszervezésében, illetve szállásra is ad javaslatot. Nézzük mindezt részletesen egy New York-i célpont esetén. 

Akkor előnyös a használata, ha tudod, hogy hova szeretnél utazni és van kiszemelt időpontod is, de az se gond, ha ezzel kapcsolatban rugalmas vagy.

Írd be, hogy hova kívánsz utazni, majd kattints a dátumra. Itt máris láthatod, hogy a megadott időintervallumra mikor, mennyibe kerül a repülőjegy. Érdemes más utazási időszakokat is megvizsgálni, hosszabb-rövidebb tartózkodási időket. Ha megvan a legjobb ajánlat, kattints a “KÉSZ” gombra. Az alábbi találati oldalt kapod. 

Itt további beállítási lehetőségek állnak a rendelkezésedre, hogy pontosítsd a találati listát. Nézegesd meg, melyikre van szükséged ezek közül. 

Van egy “Ár nyomon követése” opció is. Ha ezt bekapcsolod, e-mailben kapsz értesítést, ha a megadott időszakra alacsonyabb árat talál a rendszer. Ez jól jön, ha van egy távoli fix időpont, és szeretnéd a legolcsóbban megúszni az utazást. A Dátumválasztó rács lehetőséget ad, hogy jobban átlásd a különböző napokra vonatkozó árakat, de a legjobban talán az “Árdiagram” megnyitásával tudod áttekinteni a kínálatot. Itt az adott időintervallumot is tudod módosítani a */+ jellel a legjobb ár elérése érdekében, az oszlopok mérete pedig megkönnyíti az áttekintést. 

Ha sikerült megtalálni az ideális járatot, akkor az ahhoz tartozó “nyíl” jelre kattintva láthatod a induló járat részleteit. 

Ha szimpatikus, akkor a “Járat kiválasztása” gombra kell kattintani, ez lesz tehát az induló járat (a jegyár végig az oda-vissza utat mutatja, ha ez volt beállítva az elején). 

Kevésbé rutinos utazóként nehéz lehet megállapítani, hogy egy adott ajánlat jónak számít e. A Google ebben is segít. A “Legjobb induló járatok” találati lista alatt kapsz egy “Az árak jelenleg…” kezdetű sort. Ide kattintva máris kiírja, hogy mi az átlagos jegyár az adott időszakra és időben. 

Szóval “Járat kiválasztása”, ekkor jöhet a visszaúti járat kiválasztása az előző módon és megkapjuk a teljes utunk listáját. 

Itt ismét kérhetsz ár ellenőrzést erre a konkrét ajánlatra, ha még nem aktuális a vásárlás, ellenőrizheted a menetrendet, változtathatsz a viteldíjon. Ha minden stimmel, akkor a “Foglalási lehetőségek” résznél “Kiválasztás”, ami a kiválasztott légitársaság oldalára vezet, ahol be lehet fejezni a jegyvásárlást. 

Szálláskereső

Ebben is kapsz segítséget ezena felületen. A kezdőlapon használd a “Szállodák” felületet vagy a google.com/travel/hotels oldalt. 

Töltsd ki a “Hová kíván utazni?” részt a megfelelő időponttal és máris jönnek a találatok. Egy térkép is a segítségedre lesz, hogy a legjobb szállást találd meg, állítsd be a szűrőt az elvárásaidnak, majd kattintsd arra a hotelre, amelyik szimpatikus. Itt minden információt megkapsz, ami segíti a döntésed: áttekintés, ár, vélemények, helyszín, névjegy, valamint fotók a Google adatbázisából, vagyis nem csak annyit, amit a szállásadó épp láttatni szeretne. Az árak a legisertebb netes szálláskereső oldalakról származnak, amiket egy kattintással fel is tudsz keresni. 

Összefoglalva minde utazáshoz hasznos funkció elérhező a “Felfedezés” oldalon, ez a

Google Travel

Itt – ha már vannak foglalásaid – láthatók (a GMail levelezésedből másolva) a korábbi és a jövőbeli utazásaid célpontjai és innen indulva nekiállhatsz egy újabb út megszervezésének a “Felfedezés”, “Repülőjáratok”, “Szállodák” gombok használatával. A következő utazásodat kezd el itt tervezni és figyeld meg, mennyi időt megspórolsz magadnak.

Felfedezés

Erről még nem volt szó, de mindenképp érdemes rákattintani. A “Hová?” részre kell beírni a kívánt célpontot és máris rengeteg hasznos információt tudhatsz meg az adott területről. 

Az “Útikalauz” fül alatt rövid ismertetőt kapsz a városról és egy gyors áttekintést arról, hogy mihez tudsz magaddal kezdeni az adott helyen, sőt, még videókat is ajánl, ami hasznos lehet számodra. 

A “Programok” fül alatt térképen elhelyezve láthatod a legfontosabb nevezetességeket, rövid leírással és véleményekkel. 

A “Napi terv” javaslatot ad, hogy merre menj, ha csak egy napot töltesz az adott helyen, illetve különböző tematikus barangolásokat ajánl.

Az “Utazások tervezése” fülnél egy áttekintőt találsz, ami segít megbecsülni, hogy az adott időszakra szóló utazás mennyibe kerül repülőjeggyel és szállással együtt. 

A következő utazásodat kezd el ezek alapján tervezni és figyeld meg, mennyi időt megspórolsz magadnak.

Share This